Grootste verzameling MV6

Het principe van een magisch vierkant werd zo’n 5000 jaar geleden ontdekt. De constructie ervan heeft vele wiskundigen en puzzelaars al net zo lang bezig gehouden, met opmerkelijk weinig resultaat. Voor ieder magisch vierkant van een bepaalde orde is wel een oplossing gevonden, echter een algemene methode om alle mogelijke magische vierkanten te vinden ontbrak tot nu toe.

Deze website zet een belangrijke stap in die richting. Grafisch ontwerper en PHP-programmeur Peter van der Gulden van Przewalski Ontwerpers schreef een script dat telkens een nieuw zuiver magisch vierkant van de orde 6 (MV6) kan delven. Van elk vierkant bestaan 8 varianten, de getoonde en de vierkanten die ontstaan door rotatie en spiegeling. Alle vierkanten worden bewaard en kunnen worden opgezocht.

In een zuiver magisch vierkant zijn de sommen van alle zes de rijen, de zes kolommen en beide diagonalen gelijk. In het geval van een MV6 is dat 111, ofwel 1/6 van de totale som van de getallen 1 tot en met 36. Dat die totale som 666 is maakt MV6 een duivels vierkant.

Boekontwerper Jan Willem den Hartog van Stern / Den Hartog & De Vries bedacht een methode om de getallen van een magisch vierkant te vervangen door vormen zodat de vierkanten tot leven komen en per verschillend vierkant een unieke vorm aannemen. Op deze website ziet u daar het resultaat van.

Het script startte op 15 maart 2018 met delven en heeft inmiddels 167.883.264 zuiver magische vierkanten verzameld. Alle vierkanten hebben een unieke code waarin ieder getal van 1 t/m 36 is vervangen door één teken (0-9 en a t/m z) die de volgorde representeert waarin deze getallen zijn geordend.

U kunt een MV6 zoeken waarin bepaalde getallen op een bepaalde plek en volgorde voorkomen. Gezien de duizelingwekkende hoeveelheid mogelijke vierkanten in relatie tot het tot nu toe gevonden aantal is de kans op slagen klein, doch zeker het proberen waard.